Kerstboom buiten Kerstboom buiten

Kerstboom Buiten 2018
Het is al weer voor de vijfde keer dat onze gemeente in de periode rond Kerst het project 'Kerstboom Buiten' organiseert.

Aan commercieel gerichte aandacht voor kerst is ook in ons dorp geen gebrek. Met dit project vragen we in de openbare ruimte aandacht voor het Kerstfeest zoals de Kerk dat wereldwijd viert.

Gods goedheid laat zich menselijk ontmoeten in Jezus, een mens die naaste wil zijn voor iedereen. Hoe we dat doen? Net als vorige keren zorgt onze gemeente voor een kerststal en een kerstboom in de kerktuin.

Souburgse groepen en verenigingen, kerkelijk en niet kerkelijk is ruim te voren aangeboden om deze boom en/of stal in te passen in de eigen kerstviering of kerstactiviteit.

In de afgelopen jaren waren er meerdere groepen die op deze wijze van 'Kerstboom Buiten' gebruik hebben gemaakt.

Ook dit jaar is iedere Souburger en daar valt u als gemeentelid dus ook onder, uitgenodigd een persoonlijke bijdrage aan de versiering van de boom te leveren. De vorm waarin u dat doet is geheel vrij. Een mooie tekening, een zelfgemaakte kerstversiering, een foto, een eigen geschreven of gevonden gedicht, een aansprekende tekst of een gebed, alles mag. Houdt er wel rekening mee dat het kan regenen.

In de afgelopen jaren werden zo heel wat creatieve versieringen met aansprekende kerstwensen en kerstgedachten in de boom gehangen.Soms werd een kaart opgehangen met een naam of foto van iemand die juist in de kersttijd erg gemist werd. Op deze manier is de boom een middel geworden waarmee Souburgers kerstwensen met elkaar uitwisselen en elkaar laten delen in wat kerst voor hen betekent.

En dan de kerststal. Deze heeft al op meerdere plaatsen in de kerktuin gestaan. In verband met mogelijk risico van brandgevaar (rond oud en nieuw) is voor een andere plek voor de stal gekozen. Deze staat niet langer tegen de kerk maar er een stuk vandaan. Daarvoor was een nieuw casco nodig. Gelukkig waren er handige mensen die daar werk van hebben gemaakt.

De stal verbeeldt het bekende kerst-verhaal. We hopen dat hij voor zichzelf spreekt. Met Jozef, Maria , het kind in de kribbe, de lammetjes en de ezel is de stal al vol. Vandaar dat de rol van herders en wijzen aan grote en kleine Souburgers is toebedeeld!

In het kader van Kerstboom Buiten is nog een aantal activiteiten gepland. Op zaterdag 15 december zijn we met een knutsel-stand present op de kerstmarkt. Kinderen en volwassenen worden uitgenodigd om hun creativiteit los te laten op het maken van een eigen kerstwens of kerstgedachte. De bedoeling is dat deze dan in de boom in de tuin gehangen wordt.

Kerst Sing-in
Op zondagavond 16 december is iedereen die graag advents- en kerstliederen zingt welkom in de Kerst-Sing In. Omdat onze organiste Mariëtte Everse eerst nog elders spelen moet beginnen we om 19.30 uur. Zij en Corrie Marteijn verzorgen de begeleiding We zingen bekende en minder bekende advents- en kerstliederen. Verzoeknummers zijn welkom!!

De kerktuin zal vanaf 15 december tot en met 6 januari elke dag van 11.00- 18.00 uur zijn opengesteld. Iedereen kan dan zijn of haar kerstboodschap of -wens in de boom hangen en een bezoekje brengen aan de kerststal.

Met groet, de commissie Kerstboom Buiten: Jeroen Slagboom en Leo Woltering