Eredienst Eredienst

Het is vakantietijd voor velen. Vakantie komt van het Latijnse woord ‘vacare’. Ook het woord ‘vacant’ is van dezelfde oorsprong. Vacare heeft verschillende betekenisvelden: leeg zijn, vrij zijn, onbezet zijn, zich verre van iets houden, zonder bezigheden zijn, zich aan iets wijden, tijd voor iets hebben. Vacare is ook een monastieke term, die dus met kloosters te maken heeft. Vacare deo betekent zoiets als: leeg worden voor God, stil worden zodat je Gods stem verstaat, je niet laten afleiden door alles wat verstrooit en verwart.
Als je dit op je in laat werken, hoef je eigenlijk niet ver weg om op vakantie te gaan. Met een lichte parafrase op een mooi gebed van Teresa van Avila (te vinden op p. 1418 van het liedboek): ‘Mijn God, ik hoef niet overal naar toe te reizen om met U te spreken en bij U mijn vreugde te vinden… Om U te zoeken, hoef ik nergens naartoe te vliegen, ik heb me enkel stil te houden, in mezelf te kijken’.
Van sommige vakanties raak je doodvermoeid en gestrest. De reis is energie slurpend, de accommodatie valt soms tegen, de toeristen zijn overal. Van andere vakanties adem je op. Je komt tot rust, tot jezelf. Je kunt even afstand nemen. Beide aspecten zitten ook in kerkdiensten. Van sommige diensten knap je af. Het is doodsaai of zegt je niets. Of je moet zoveel dat je geen ruimte ervaart. Er kunnen ook diensten zijn waarop je het gevoel hebt op te ademen. Je krijgt lucht. Er hoeft even niets. Je voelt je in de ruimte gezet. Of opgetild door iets wat groter is dan jezelf. Waar ga je dit jaar heen op vakantie? Misschien gewoon naar de kerk…
Eeuwout Klootwijk