Kindernevendienst Kindernevendienst
Kindernevendienst.....  wat is het en wat doen we daar?

Eigenlijk een heel ouderwets woord, kindernevendienst. Maar het betekent eigenlijk gewoon “kerkdienst voor kinderen (4 t/m 12 jr) naast de kerkdienst voor volwassenen”. Hun eigen dienst, met dezelfde onderdelen als in de andere dienst, maar gebracht op een manier die voor hen begrijpelijk en boeiend is.
Dat gevoel van een “eigen” dienst begint al in de kerk, waar de kinderen ook hun eigen stoelen hebben, te herkennen aan de lachebekjes erop.
Aan de pilaar hangt de liturgie al klaar, zodat ze kunnen zien wat we die zondag gaan doen.

We beginnen altijd met:
De kring, we stellen ons allemaal even aan elkaar voor als dat nodig is. Als er iemand bij is die in de afgelopen week jarig is geweest zingen we voor hem of haar en mag de jarige een kadootje uitzoeken uit de kadodoos.

Dan gaan we samen bidden. We vragen de kinderen of zij voor iets of iemand in het bijzonder willen bidden en verwerken dat in het gebed.

We collecteren, wat bij ons betekent dat het spaarvarken rondgaat. We sparen telkens een half jaar voor hetzelfde doel dat de kinderen mogen kiezen. We hebben al ruim 200 euro opgehaald voor het Wereld Natuur Fonds. Want we moeten goed voor de wereld zorgen die God heeft gemaakt.
Nu sparen we alweer een tijdje om de school in Dondi (een project van het Werelddiakonaat) geld te kunnen geven om spullen te kopen voor de kinderen, zodat ze genoeg boeken en schriften hebben om goed te kunnen leren. Vergeet dus niet uw kind collectegeld mee te geven a.u.b.!

We lezen het verhaal van die zondag. Dat kan een “kindvriendelijke” versie van een bijbelverhaal zijn, een ver-haal met eenzelfde strekking dat zich in onze tijd afspeelt, maar soms ook een fabel. We hebben twee werk-methodes tot onze beschikking voor de invulling van de kinderneven-dienst. Deze volgen grotendeels hetzelfde rooster dat de voorgangers vaak gebruiken. Van te voren is er overleg tussen de predikant en de leiding over het te behandelen thema en de manier waarop we dat gaan doen, zodat beide diensten bij elkaar aansluiten.

Na het verhaal praten we hierover, wat wordt ermee bedoeld, hoe zouden wij dat aanpakken? We gaan erover nadenken en gaan ermee aan de slag.

Ben jij ook bezig met goed zorgen voor de aarde? Dat kan op heel veel verschillende manieren en het hoeft niet eens zo ingewikkeld te zijn.

Wat dacht je van op de fiets naar school, minder plastic gebruiken, neem bijvoorbeeld een beker mee naar school die je weer kunt afwassen in plaats van een pakje drinken.

Als je er even over nadenkt dan kun je al een heleboel dingen zelf doen om te zorgen voor de aarde.

In de kerk denken we daar ook over na en daarom zijn we een “groene kerk”.

We hebben zonnepanelen op het dak, geen plastic bekertjes maar echte mokken en ga zo maar door. We hebben ook een heel erg mooie tuin waar we al veel in gespeeld hebben en speurtochten hebben gedaan tijdens de dreumesdiensten en de kindernevendiensten. Er is bijvoorbeeld nog lekker veel gras en niet zoveel tegels. Dieren vinden dat heerlijk, want veel mensen hebben een achtertuin met veel tegels. Waar kun je dan nog een wormpje prikken als vogeltje? Omdat ze dat bij ons in de tuin wel kunnen doen willen we graag voor hen vogelhuisjes in de tuin ophangen zodat we in de lente jonge vogeltjes in de tuin hebben.

Zouden jullie willen helpen om deze huisjes in elkaar te zetten en te schilderen?

We hopen dat er veel kinderen zijn die goed kunnen timmeren!

Op zondag 10 november is het dankdag, we danken dan God voor alle het goeds dat de aarde ons heeft gegeven dat we weer eten en drinken hebben ontvangen.

Een mooie zondag om wat terug te doen voor de natuur door bezig te gaan met onze nestkastjes. Kom je ook helpen? We gaan direct bij binnenkomst in de kerk aan de slag want anders komen we natuurlijk nooit klaar!

Let op, de kindernevendienst op 17 november komt dan te vervallen!