zo 25 okt 2020  om 09.30 uur
Voorganger: ds. Eeuwout Klootwijk
Tekst(en): Deuteronomium 6:1-9 en MatteĆ¼s 22: 34-40
Organist: Mariette Everse - van der Hart

Download hier de liturgie.

Collectes: diaconie en kerk

Als u de dienst niet bezoekt kunt u uw gift overmaken op de volgende rekeningen:
  • Bankrekeningnummer Diaconie NL19 RABO 0373 7386 76
  • Bankrekeningnummer Kerk NL07 RABO 0373 7268 64

In het boek Deuteronomium blikt Mozes aan het eind van de veertigjarige woestijnreis van het volk Israël en aan het eind van zijn eigen leven terug en vooruit. Wat zijn de geboden en richtlijnen van God? Hoe kun je daaraan gehoor geven en ze doen? Wat doe je als je in het land van belofte komt? Wat kies je: het leven of de dood? In Deuteronomium 6:1-9 staat het Sjema Israel, het centrale Joodse gebed en geloofsbelijdenis: ‘Hoor (Sjema) Israël! - de ENE is onze God, de ENE alleen!’ (vert. Naardense Bijbel).

Rabbijn R. Evers schrijft hierover, dat deze geloofsbelijdenis universele betekenis heeft. “Wij zijn geen stammengodsdienst. Ons geloof is bedoeld voor de hele wereld. Dit vers ‘Sjema Jisraëel’ betekent in feite ‘hoor Israël, G’d die nu nog onze G’d is zal eens Eén zijn voor de hele wereld’.”

De tweede lezing is uit Matteüs 22: 34-40, waar Jezus een samenvatting geeft van het belangrijkste gebod: ‘Heb God lief en de naaste als jezelf.’