zo 20 sep 2020  om 09.30 uur
Voorganger: ds. Eeuwout Klootwijk
Organist: Janny Lous - Arendse

Download hier de liturgie.

Collectes: diaconie en kerk

Als u de dienst niet bezoekt kunt u uw gift overmaken op de volgende rekeningen:
  • Bankrekeningnummer Diaconie NL19 RABO 0373 7386 76
  • Bankrekeningnummer Kerk NL07 RABO 0373 7268 64
Kind op Zondag kiest in deze periode voor verhalen uit de profeet Daniël. Zoals het er nu uitziet, wil ook ik daarmee beginnen. In het eerste hoofdstuk worden Daniël en zijn vier vrienden geïntroduceerd aan het hof van koning Nebukadnessar in Babylonië. Dat roep direct een aantal vragen op. In hoeverre integreer je? Wat is belangrijk voor je identiteit? Hoe blijf je jezelf en hoe leef je samen met anderen?

Maaltijd van de Heer, zondag 20 september 2020
Op deze zondag vieren we weer voor het eerst sinds de coronatijd avondmaal. Samen met de diaconie is deze dienst goed voorbereid en zijn alle voorzorgsmaatregelen ivm het Covid-19 virus genomen. Daardoor is de liturgie bij de Maaltijd van de Heer anders dan anders. Er is lopend avondmaal. Er zijn looppaden gecreëerd, zodat de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan blijven. De wijn (en druivensap) is in kleine bekertjes geschonken en naast het bekertje ligt een stukje plat brood, een hostie. Wanneer de gemeenschap van brood en wijn gevierd wordt, loopt ieder op afstand van elkaar naar tafels waarop bekertjes staan met het brood/hostie ernaast. De diakenen wijzen de weg. Ieder pakt zelf bekertje en brood en loopt na gebruik weer terug.

Dat het brood niet uitgereikt kan worden vanwege de afstand lijkt in te druisen tegen de gedachte en intentie van de Maaltijd. Je bent immers gast aan tafel bij de Heer. Christus zelf geeft en deelt zich uit, zodat ieder kan ontvangen, met open handen en hart. Ik wil deze diepere betekenis nadrukkelijk naar voren brengen: in de Maaltijd ontvangen we om vervolgens te geven. Om duidelijk te maken hoe het allemaal gaat, zullen voorganger en diakenen als eerste voorgaan in het ontvangen/nemen van brood en wijn. Weet je welkom en genodigd!

Eeuwout Klootwijk