De verhalen op weg naar Pasen 2021 De verhalen op weg naar Pasen 2021
We hebben aan de hand van de kindernevendienst methode Bijbel basics 7 filmpjes gemaakt voor elke dag 1 in de week voor Pasen. Klik op de titels van de filmpjes hieronder.
We volgen daarmee Jezus op zijn weg naar Pasen.

1. Palmpasen, de intocht in Jeruzalem
  2. Jezus jaagt handelaars uit de tempel
  3. Jezus deelt brood en wijn uit
  4. Jezus wordt gevangengenomen
  5. Petrus zegt dat hij Jezus niet kent
  6. Jezus komt bij Pilatus
  7. Jezus is opgestaan!

Wil je uitleg lezen bij deze verhalen of leuke werkbladen of proefjes doen? Kijk dan op de site van bijbelbasic en meld je gratis aan, je kunt dan het materiaal van Pasen daar terugvinden.

De palmpaasstok
Helaas kunnen we dit jaar niet samen een palmpaasstok maken in de kerk. Maar het is ook heel leuk om samen thuis in de week voor bij elk verhaal een element toe te voegen aan je palmpaasstok. Alle onderdelen van de palmpaasstok hebben iets met de verhalen te maken. Je kunt de palmpaasstok versieren door elke dag een element toe te voegen aan je stok dat gaat op de onderstaande volgorde:

1. Maak samen van hout een kruis. (30 cm en 70 cm ongeveer) Dit kruis staat symbool voor de dood van Jezus omdat hij aan het kruis gestorven is. De mensen in het palmpaasverhaal juichten en legde hun jassen op de grond en palmbladeren. Zo leek het net een “rode loper” voor Jezus. Als symbool daarvan zoek je mooie takjes in de tuin en maak je die vast aan het kruis.
  2. In dit verhaal kijkt Jezus met een heel andere bril naar de mensen om hem heen en wat er gebeurt op het tempelplein. Het is geen markt, maar een plaats om te bidden! Er staat nu nog een klein stukje van de tempel in Jeruzalem, de klaagmuur. Daar wordt nog steeds veel gebeden. Waar zou jij voor bidden, aan wie wil je denken? Schrijf een wens of gebed op een kaartje en hang dit aan het kruis.
  3. In dit verhaal is er een bijzondere maaltijd. We denken in de kerk terug aan dit moment als we avondmaal vieren. We delen dan net als Jezus toen met zijn leerlingen brood en wijn. Jezus en de leerlingen vierde het Joodse paasfeest waarbij teruggedacht wordt aan de uittocht uit Egypte met de doortocht door de Rode Zee.  Hoeveel leerlingen heeft Jezus eigenlijk? Zoveel doppinda’s, snoepje of ronde chipjes aan een touwtje en hang je dit aan het kruis.

1. Jezus wordt gevangengenomen omdat Judas de soldaten laat zien waar ze Jezus kunnen vinden. Judas krijgt hiervoor geld, 30 zilverlingen. Maak een slinger met 30 kartonnen rondje, of 30 kralen, 30 muntdropjes en hang dit aan het kruis.
  2. Petrus doet precies wat Jezus heeft voorspelt hij zegt drie keer dat hij Jezus niet kent, dan kraait de haan. Maak van brooddeeg of bv van klei een haantje (de bakker heeft ook vaak haantje te koop) en zet dit boven op je kruis.
  3. Jezus komt bij Pilatus en deze laat Jezus aan het kruis hangen. Een droevig verhaal. De kleur paars staat in de kerk symbool voor verdriet en lijden. Pak een paars lint of crêpepapier en wikkel dit om je kruis. Als Jezus aan het kruis hangt krijgt hij zure wijn te drinken, daarom kun je een mandarijn aan het kruis hangen. We vertellen dit deel van het verhaal niet in de filmpjes. Vooral voor jonge kinderen kan dit deel van het verhaal heftig zijn.
  4. Het is Pasen! Wit is de kleur van feest en het is schoon als een nieuw begin. Wikkel een wit lint of crêpepapier om het kruis en versier het met bv eitjes. Eieren staan symbool voor nieuw leven. Misschien heb je ook nog wel leuke paasstickers om je palmpaasstok op te vrolijken.