Gemeentebrief ds. Eeuwout Klootwijk Gemeentebrief ds. Eeuwout Klootwijk

In de vorige gemeentebrief vroeg ik naar reacties en impressie bij het paasfeest en vroeg bij voorbaat al om toestemming om hieruit te citeren. Ik kreeg enkele e-mails toegestuurd.

Never.Lose.Hope
Esther de Meij vertelt hoe Pasen haar inspireert. Elke dag wordt zij herinnerd aan de hoopvolle boodschap van Pasen door een bandje van de Passion om haar pols.

‘Ik heb zelf veel meer met Pasen dan met kerst.
Pasen is voor mij echt het feest van de hoop.
Hoe donker alles ook is, het feest van Pasen laat zien dat er altijd hoop is en dat het licht echt weer doorbreekt.
Ik heb sinds 2 jaar een bandje van de Passion met de tekst Never.Lose.Hope.
Dát is Pasen voor mij.’
Wij zijn overlevers
Ko Adriaanse maakt een fraaie toespeling op het leven van Pasen door dit te verbinden met ons leven als overlevers in vertrouwen en hoop.

‘PASEN:  Opstanding uit de doden. 
Daardoor zijn wij OVERLEVERS.
Mijn denken is dan gebaseerd op de Bijbelse beloften en op vele plaatsen in de Bijbel te vinden.
Pasen is een belangrijke basis voor een optimistisch leven, ook al kan het in levens tegenzitten.
Nog iets belangrijks:  Het bovenstaande komt niet van of door ons mensen, maar is van God gegeven.Gods plan waarin wij als mensen mogen meedoen, mee leven, geloven en vertrouwen dat beloften ook uitkomen.’

Bij God ben je altijd welkom
Allerlei jeugdherinneringen worden opgeroepen bij Lenie Boogaard. De vreugde van Pasen en het speelse van de lente gaan samen op.

‘Als kind en jong volwassene keek ik altijd al uit naar het paasfeest. En dat is altijd zo gebleven.
Mijn vader had een boerderij. Als gezin al genoten we van de jonge dieren die in de stal werden geboren, de koeien die naar buiten mochten: de wei in. Dansend van plezier stoven ze dan door elkaar heen, soms helemaal de weg kwijt. Heerlijk gezicht.
Dat betekende ook: met de jeugdclub liedjes instuderen, repeteren en vroeg op paasmorgen in Westkapelle die liedjes zingen. Het hele leven lag toen nog als een groot feest voor je uit, in mijn beleving dan.
Het paasfeest is altijd hét feest gebleven van het kerkelijk jaar. De dood is overwonnen. Jezus is uit het graf opgestaan. Nu vangt het nieuwe leven aan.  Leef! Pasen is voor mij echt een nieuw begin. Het mag, je kunt weer overnieuw beginnen! Niet alleen nu, maar altijd weer opnieuw beginnen. Bij God ben je altijd welkom.’


Onze geest leeft voort in het grote Licht
Rens Kollaard is rooms-katholiek van huis uit. Ik krijg van haar een prachtige en karakteristieke rooms-katholieke wens: Zalig Pasen! Voor haar heeft Pasen meer te maken met licht dan met een letterlijk verstaan van de opstanding van het lichaam.

‘De opstanding van Jezus, die wij met Pasen gedenken en vieren is voor mij het teken dat dit aardse leven wel eindig is, maar dat onze geest voortleeft. In welke vorm, ik weet het niet. Ik kan mij goed vinden in een uitspraak die mijn oudste broer, een pater jezuïet, deed na het overlijden van mijn man: Hij is nu opgenomen in het Grote Licht.’

Het gebeurt nog steeds, dat je getroost en bemoedigd wordt en weer verder kunt!
‘Pasen is voor mij de opstanding van Jezus uit de dood’, schrijft Irene Hoogwerf. ‘Als je doodgaat
is er daardoor nieuw leven. Dan kijk ik naar de bomen als het lente  wordt, hoe alles weer uitloopt, de bloesem, de nieuwe bladeren. Heel mooi vind ik het verhaal van de mannen, die naar Emmaus gaan. Jezus komt naast hen lopen en legt uit waarom hij moest sterven; hij troost en
bemoedigt. Pas later zien ze dat hij het is en ze kunnen weer verder. Het gebeurt nog steeds, dat je getroost en bemoedigd wordt en weer verder kunt.’


In de komende paastijd leven we toe naar Pinksteren, het feest van het delen van Gods Geest.
In het verlengde van mijn vorige vraag in het paasnummer zou ik nu willen vragen welk verhaal je bij Pinksteren kunt vertellen:

Wat roept Pinksteren bij jou op?
Hoe zet Pinksteren jou in beweging?

En als je mij iets toestuurt (dseklootwijk@pgos.nl), geef je dan bij voorbaat toestemming om hieruit te citeren?

Eeuwout Klootwijk
 

terug