Gemeentebrief ds. Eeuwout Klootwijk Gemeentebrief ds. Eeuwout Klootwijk

Dank!

In de kopij van het julinummer kon ik het niet meer opnemen: een korte terugblik op de dienst van 3 juni en wat er daarna gebeurde in de Ark.

Het stond in het teken van mijn 25-jarig predikantschap en van ons huwelijk. Mede namens Jorine dank ik voorzitter Kees van Boven en ouderling Annemarie Stern voor hun warme en mooie woorden. Ik werd verrast door een album vol met A4-tjes met impressies en felicitaties. Erg leuk om te lezen en te bekijken. Verrassend was ook het cadeau vanuit de gemeente ter gelegenheid van mijn ambtsjubileum: een tentoonstelling van kantelende beelden van Joden en Palestijnen in Israël van beeldend kunstenaar Hans van der Waal. Ik ben er blij mee, want het heeft alles te maken met mijn werk bij Kerk en Israël bij de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Utrecht, maar ook met mijn werk als predikant op Souburg. Het kantelen van de omkeerdoeken spreekt me aan. Je krijgt letterlijk en figuurlijk steeds een ander beeld. En kantelen is zowel een woord als een beweging dat me ook aanspreekt als het om geloven gaat. Geloven is vaak niet meer en niet meer: een ander perspectief aangereikt krijgen. Met andere ogen gaan kijken. Omkeren. Een draai maken, het over een andere boeg gooien.
Binnenkort zijn deze omkeerdoeken te zien en doe ik er wat mee. Zoals in de kerkdienst op zondag 23 september, waarbij ik in gesprek ga met beeldend kunstenaar Hans van der Waal. En op woensdagavond 26 september is er een avond in de kerkzaal in het teken van de omkeerdoeken met verhalen van Hans en Bep van der Waal.

Nieuw jaarthema Oog in oog
Het zal niemand ontgaan in dit nummer van BrugKontakt dat we dit seizoen van start gaan met een nieuw jaarthema: ‘Oog in oog’. Rianne Steenbeek en ik hebben dat nog voor onze vakanties uitgewerkt en het zit vol met mooie en sprankelende ideeën. Zo’n thema kan alleen maar kleur en handen en voeten krijgen als mensen gaan meedenken en – doen. Bekijk eens op je gemak het activiteitenoverzicht. Zit er iets van je gading bij? Een tentoonstelling? Een thema-avond met beeldend kunstenaar Hans van der Waal of kenner van mystiek Kick Bras? Wil je meedoen met een creatief veertigdagenproject (moet nog helemaal van de grond komen)? Er is voldoende om je hart op te halen en je ogen uit te kijken.

Leven met wijsheid
In onze vakantie las ik een biografie van de Amerikaanse trappist Thomas Merton (1915-1968). Al jaren ben ik geboeid door deze spirituele gids met een turbulent leven, zelfs als monnik. Steeds meer zocht hij het gesprek met andere godsdienstige leiders, zoals de Dalai Lama. En hij maakte politiek radicale keuzes (hij was een groot tegenstander van de Vietnamoorlog). Ondertussen zocht hij in de stilte en de afzondering naar wat God van hem wilde. Dit seizoen zal zijn naam nog wel een keer langs komen in een van de diensten. Thomas Merton was niet bang om oog in oog te staan met zichzelf en zelfonderzoek te doen. Zo schreef hij:
‘Wanneer je echt wil weten wie ik ben, vraag me dan niet waar ik woon, of wat ik graag eet, of hoe ik mijn haar kam, maar vraag me waarvoor ik leef, tot in detail, en vraag me wat, volgens mij, me ervan weerhoudt om volop te leven voor datgene waarvoor ik leef.’
En ook:
‘We hebben wat we zoeken. We hoeven er niet achteraan te gaan. Het was er al de hele tijd, en wanneer we het de tijd geven zal het zichzelf aan ons bekend maken.’

Eeuwout Klootwijk